Colleges Regionaal
Behandeling beheerszaken
Een regionaal college voor de behandeling van beheerszaken heeft tot taak het toezien op de zorg voor de vermogensrechtelijke aangelegenheden van de gemeenten, de diaconieën en de classes binnen zijn rechtsgebied.
Dit toezien heeft onder andere betrekking op:
- de begroting
- de jaarrekening en de deugdelijkheid van de controle op de financiële administratie
- de financiële situatie van de gemeente voordat overgegaan wordt tot het beroepen van een predikant
- het beheer van en het beschikken over onroerende zaken, geldswaardige papieren en voorwerpen van oudheidkundige, historische of kunstwaarde
- het inrichten en bijhouden van de registers van gemeenteleden
Het regionale college voor de behandeling van beheerszaken bestaat uit ten minste zeven leden die door het classicaal regionaal overlegorgaan worden benoemd.
Bezwaren en geschillen
Men kan zich bezwaard voelen ten aanzien van een in de kerk genomen besluit. Dit bezwaar kan ingediend worden bij het regionaal college van bezwaren en geschillen. Het gaat daarbij om besluiten genomen door een kerkenraad, een classicale vergadering of een ander kerkelijk lichaam. Het maken van bezwaar staat open voor:
- een kerkenraad een kerkelijk lichaam
- een ambtsdrager
- iemand die in een dienst is gesteld of een functie vervult
- iemand die is ingeschreven in een van de registers van een gemeente.
Bezwaren dienen door middel van een bezwaarschrift bij het bevoegde college te worden ingediend binnen dertig dagen na de dag waarop de beslissing werd verzonden of na de dag waarop daarvan redelijkerwijze kennis kon worden genomen.
Het regionale college voor de behandeling van bezwaren en geschillen bestaat uit vijf leden die door de classicaal regionaal overlegorgaan worden benoemd.
Opzicht
Het opzicht over de ambtsdragers en over hen die in een dienst zijn gesteld en over degenen die de bevoegdheid hebben voor te gaan in de eredienst, berust bij de classicale vergadering. Hierbij geldt dat dit opzicht is opgedragen aan het regionale college voor het opzicht. Aan dit college is opgedragen beslissingen te nemen over toepassing van één van de middelen van kerkelijke tucht.
Een regionaal college voor het opzicht bestaat uit vijf leden die door het classicaal regionaal overlegorgaan worden benoemd.
Visitatie
Het regionale college voor de visitatie draagt ervoor zorg dat elke (wijk)gemeente, gelegen in de classes die in een classicaal regionaal overlegorgaan samenwerken, minimaal één maal in de vier jaar door twee visitatoren wordt bezocht. De visitatoren visiteren de (wijk)gemeente in een andere classis dan waar zij zelf wonen.
De regionale colleges voor de visitatie hebben tot taak:
- zich op de hoogte te stellen van het geestelijk leven van de gemeenten
- onderzoek te doen naar de wijze waarop de gemeenten gehoor geven aan de roeping en naar de vervulling van de ambten en diensten
- te bemiddelen in geval van moeilijkheden, in het bijzonder in en tussen ambtelijke vergaderingen
- de visitatie van predikanten in algemene dienst
Naast de gewone visitatie bestaat de mogelijkheid van buitengewone visitatie.
Het regionale college voor de visitatie in Gelderland bestaat uit 96 leden. Elke classicale vergadering benoemt acht visitatoren. De classicale vergadering van Apeldoorn heeft daarnaast nog een buitengewone visitator benoemd.